Gènere

Des de la comissió de Gènere de Sant Andreu volem lluitar contra els rols socialment establerts, identificar-los per respondre’ls des de les nostres individualitats però també de forma col·lectiva i autoorganitzada per part d’aquells grups que treballin opressions concretes que sovint sumen: opció sexual, raça etc.

Creiem que l’heteropatriarcat ens afecta a totes les persones i que per tant és cosa de totes donar-hi resposta. Hem d’acabar amb el sexisme i el masclisme que afecta especialment les dones i que també les silencia i les invisibilitza, culturalment i en molts més aspectes al llarg de la Història (la història dels homes blancs, dels poderosos, dels “vencedors”).

Per desfer els rols de gènere establerts que ens neguen la possibilitat de desenvolupar-nos lliurement com a persones, creiem en la necessitat d’educar-nos des d’una perspectiva no sexista, que alhora no negui i defensi el plaer i el dret al propi cos. Tenir especial cura amb el llenguatge, ja que és un reflex de tot això i és molt important que en aquest procés ho renombrem tot des de nosaltres mateixes.


Informació de la comissió

Reunió
Els dilluns a les 21h. c/Pons i Gallarza amb C/ Sta. Marià
Contacte
generestap@gmail.com

Actes

Acta Gènere 27 de juny 2011

Acta Gènere 13 de juny 2011

Acta Gènere 6 de juny de 2011

Acta Gènere 30 de maig de 2011

2 responses to “Gènere

 1. ACTA COMISSIÓ GÈNERE ASSEMBLEA STAP 30 de maig de 2011

  Primerament comentar que en la primera i última assemblea general de STAP s’havia fet referència a Sant Andreu com a poble i creiem que no hem d’oblidar els altres barris que conformen Sant Andreu i que les nostres accions abarquin la globalitat del districte (tenint em compte la Trinitat, el Bom Pastor, La Sagrera i St.Andreu).

  PRIMERS OBJECTIUS
  Incorporar la perspectiva de gènere en la totalitat de l’assemblea: el gènere és transversal i cal que es tingui en compte a l’hora d’idear les accions de les altres comissions i sobretot subcomissions com sanitat, cultura, educació…

  Incorporar el gest del puny com a símbol per mostrar el nostre malestar davant d’un comentari sexista, racista…

  Fer ús d’un llenguatge no discriminatori ni androcèntric en la totalitat dels manifestos, textos, cartelleria…

  PROPOSTES
  1) DIAGNOSI: Una de les primeres accions per tal de definir el nostre punt de partida és una diagnosi per tal de conèixer la situació de les dones d’STAP. La diagnosi ens ha de permetre recollir les necessitats, preocupacions i problemàtiques reals que afecten a les dones de STAP Com ho farem ?
  – A través de plafons gegants em diferents places
  – A través de folletons amb una sèrie de preguntes que distribuirem per diferents espais del Districte. A més, els folletons aniran acompanyats d’una bústia per espai per tal d’assegurar l’anonimat de les dones.
  Possibles preguntes:
  – Alguna vegada t’has sentit discriminada com a dona? I agredida?
  – Creus que existeix una igualtat real?
  – Com a dona què canviaries d’aquesta societat?
  – Quines són les teues preocupacions, problemàtiques…com a dona?

  2) CONSTRUCCIÓ BIBLIOTECA FEMINISTA : – física// – virtual

  3) CONTACTE I DIFUSIÓ:
  Hem creat un compte de correu electrònic per tal que les persones interessades puguin adreçar-se a nosaltres: generestap@gmail.com

  Pensem en aprofitar el blog que s’ha creat per l’Assemblea de STAP on presentar la comissió, enllaçar amb altres blocs de gènere…)

  També volem coordinar-nos amb altres comissions de gènere de les assemblees que van sorgint per tal de veure la feina que estan fent, els eixos de treball i sobretot compartir idees i recursos.

  ALTRES: Volem una comissió mixta per tant està oberta a tothom i todon! Sumeu-vos que som poquetes i tots els punts de vista seran benvinguts!

  ( Conciliació familiar: usos del temps // Trencar amb estereotips de gènere; * Podem fer tallers, petites accions, teatre, lectures en veu alta…)

  DIA D’ASSEMBLEA DILLUNS A PARTIR DE LES 20 :30H

 2. ACTA: 06.06.11
   
  1. DECLARACIÓ DE PRINCIPIS
  – Veiem necessari fer una declaració de principis, que expliqui d’alguna manera per què és necessaària una comissió de gènere. Potser fer-la a partir de preguntes. (De moment no surt ningú / conjunta…)
   
  2. ACAMPADA STAP
  – Veiem molt bé la idea de sortir en cercavila.
  – No agrada com es va prendre la decisió, forçada. Creiem que hi havia altres opcions que no van ser prou valorades (acampar només de dia, els caps de setmana…) es va decidir precipitadament, amb urgència i creiem que això a part de ser poc assembleari pot fer que cremem recursos, la gent i una plaça on fer coses. Respecte el lloc triat, pl. Orfila, tpoc veiem que sigui l’idoni.
  – Ens fa por que per tot això tingui poca força a nivell de númro gent.
  – Tot i això, hi donem recolzament, hi anirem segons disponibilitat a nivell individual.
   
  3. VALORACIÓ ASSEMBLEA Gral. STAP DEL 28.05.11
  – No mola que la gent no es vegi, s’entén l’excepcionalitat del cas per la pluja i agraïm la cessió de l’espai però tenim totes molt present la funció i distribució dels espais eclesiàstics que per res afavoreixen la intercomunicació entre les persones tot el contrari, estàn predisposades per a fer arribar un missatge únic des del púlpit. 
  – Creiem necessari aportar propostes entre totes per a dinamitzar les assemblees, nosaltres en portem alguna i si en tenim més ja les farem arribar.
  – Proposem anar canviant l’ordre de les comissions, per no estar sempre les mateixes al final quan hi ha menys gent i totes estem més cansades, irritables… També dins aquest punt proposem no sortir totes les comissions a cada assemblea, i que les que ho facin estiguin prèviament avisades per resumir al màxim i preparar bé els continguts. 
  – Reconeixem que potser no ens vam saber explicar prou bé però volem dir que no ens van agradar gens certes reaccions cap a la persona que feia de portaveu de la comissió de Gènere. Ens vam sentir faltades al respecte i en aquest sentit creiem que ens mereixem ser ben tractades com totes les que estem participant d’això, respecte penya.
   
  4. COMUNICACIÓ INTERNA
  – Està en marxa el correu. Es farà sel·lecció de mails per no saturar, recordem que totes podem entrar i consultar el mail quan vulguem. Gestiona el mail (C). 
  – Com algunes vam arribar tard a l’asblea i una mica més i no la fem…. veiem necessari fer llista amb tlfs per avisar en aquests casos (T) la passa per mail.
   
  5.FEMINISTES INDIGNADES
  – s’hi va anar dj passat, no sabem res més (tenim un mail fent resum de continguts de l’acta d’aquell dia) contacte: Marta Sales que proposa si estem interessades en fer una trobada amb elles com a intercanvi d’experiències, ho veiem interessant de cara a l’acampada, però de moment ens esperem a proposar-ho.
  – Davant els casos d’agressions que s’estan donant a pl.Cat. mirarem si s’han fet públiques i la posició final de l’asblea feministes indignades, grups de suport etc. Si són públiques imprimir els documents i fer-los servir per a treballar a nivell local, alhora contribuint en la denúncia pública i material, punt de partida per a nosaltres a STAP.
   
  6.ALTRES
  – De cara a al CABARET, proposta de lectura poètica (Mt, C?, Ma?) poesia de dones, surten diverses idees, entrar en diàleg entre nosaltres, poesia musicada, cal acabar de lligar i saber l’espai que se’ns deixarà.
   
  – La poeta que us deia i no en recordava el nom (sq tinc un cap…) es diu Àngels Gregori.   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s