La tortura a l’Estat Espanyol


De nou l’Estat Espanyol ha sortit en diferents informes sobre la tortura que s’han publicat des de diferents organitzacions, totes dues amb prestigi tant nacional com internacional. Es tracta de la Coordinadora per a la Prevenció i la Denúncia de la Tortura, de la qual són part Justícia i Pau i ACAT, i del informe anual de Amnistia Internacional.

A l’informe de la Coordinadora no hi consten tots els casos denunciats, alguns per voluntat de la persona afectada, altres perquè no hi ha prou informació o no és prou contrastada.

Així s han tingut en compte 280 situacions d’agressions o maltractaments que han afectat 853 persones. Cal tenir en compte que molts casos no es denuncien per por de veure’s embolicats en contra-denúncies per part de la policia i d’altres per una desconfiança total envers els òrgans encarregats d’investigar les agressions.

Podríem posar l’exemple de quan es produí l’actuació dels Mossos d’Esquadra per desallotjar/”netejar” la plaça de Catalunya de Barcelona, els serveis mèdics van certificar que havien atès més de 120 persones, mentre que els afectats que s’adheriren a la querella només van ser cinquanta-sis.

A Catalunya s’han denunciat quaranta casos amb 241 persones afectades. L’aparició del moviment 15M unit a les retallades socials i el creixement de l’atur, han fet que augmentin les mobilitzacions que, en alguns casos, han estat reprimides amb duresa. No cal anar molt lluny i veure les imatges que es van produir amb motiu del 25S.

De les 853 persones afectades a tot l Estat, 433 ho han estat en mobilitzacions socials, xifra que representa més del 50% del total. 246 d’aquestes ho va ser en acampades o mobilitzacions del 15M i 121 en ocupacions. Podríem posar aquí les xifres de les denúncies als diferents Cossos: Cuerpo Nacional de Policia, Guàrdia Civil, Policies Autonòmiques (en el nostre cas els Mossos d’Esquadra), les Policies Locals, els Funcionaris de Presons i les que s’han produït als Centres de Menors.

Totes aquestes dades es poden comprovar al informe.

Un altre apartat correspon a les morts de persones mentre eren sota custòdia de funcionaris de presons, 34: CNP 7; Policies locals 5, i Mossos d’Esquadra 1. Hi va haver sis casos més dels quals no hi ha prou informació.

En quant a l’informe de Amnistia Internacional referent a Espanya en l’apartat de Tortura i Maltractaments, fa menció a la força exercida amb el moviment 15M i a diferents agressions denunciades. Així com a les morts produïdes durant l’expulsió d’Espanya d’immigrants i els casos de tortures en les detencions en règim d’incomunicació.

A l’informe de AI es fa referencia a que al Gener del 2011, el govern català va abolir el Codi d’Ètica dels Mossos d’Esquadra de Catalunya que implementava el Codi Europeu d’Ètica Policial, encarregat de rebre i examinar denúncies de particulars relatives a la conducta de la policia i d’avaluar el compliment del Codi per part dels agents, es va suspendre després de la dimissió de la majoria dels seus membres.

Cal recordar també que l’Estat Espanyol signà la Declaració Universal dels drets Humans promoguda per les Nacions Unides. I, a l’article cinquè, a aquesta declaració es proclama que “Cap persona no serà sotmesa a tortura ni a penes o tractes inhumans o degradants”.

Per què els governats utilitzen mitjans que atempten contra aquest article de la Declaració? Perquè els cossos de seguretat obeeixen les ordres i res més i això dit per ells mateixos: ”A mi no em parlin de drets humans, jo només em dedico a acatar ordres”. Això va dir un comandament dels Mossos quan representats veïnals anaren a intercedir per evitar el desallotjament de tres-cents immigrants que vivien fa anys en una nau abandonada.

Què ens queda a la ciutadania enfront de tota aquesta conducta repressiva? Estar molts atents als nostres drets, consultar jurídicament abans de cada acció i sempre denunciar.
Enfront la por, la denúncia: perquè cap acte de repressió quedi impune. Sabem que els temps son dolents però nosaltres som molts més que ells i tenim la millor arma que és la raó.

Informe 2011 d’Amnistia Internacional: https://www.amnesty.org/es/region/spain/report-2012

Anuncis

One response to “La tortura a l’Estat Espanyol

  1. Ramon Montesinos

    Caldria fer un seguiment però del comportament de la justícia en aquests casos, sobreseïnt causes o símplement sense acabar la instrucció d’aquestes (cas 27M Pl. Catalunya, i d’altres) apartant de l’acusació els veritables responsables de les ordres i protegint els torturadors i/o executors d’aquests actes d’impunitat. Davallada de la tutela judicial al ciutadà.
    Ramon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s