Xerrada sobre Veneçuela


Com ja sabem totes, el Grup de Suport del 29-M està organitzant Cafetes antirrepresives els dissabtes primers de mes amb la finalitat de donar suporta als compas represaliats i, al mateix temps, donar-nos a conèixer altres lluites i altres realitats en el món que ens envolta.

Així el dia 1 de setembre  sota el títol de:
“La construcción del poder popular com a superació del poder institucional. Reptes i debats a Veneçuela abans de les eleccions presidencials del 7-O”

La Núria Comerma, militant de la Candidatura d’Unitat Popular de Barcelona i altres companys de la Brigada d’Ali Primera (brigada internacionalista agermanada amb Veneçuela) van venir per explicar-nos la seva experiència a Veneçuela on van anar per mantenir contactes amb activistes de diferents barris de Caracas i algunes poblacions de Veneçuela.

Aquesta gent posa la seva solidaritat al servei del poble de Veneçuela per aprendre d’ell en temes com: autogestió, apoderament popular, moviment popular, també de les misions que serien el contrapoder a nivell de salut, d habitatge, d’educació, de sobirania alimentaria i agroecologia, del tracte de la gent gran -Misión Amor, Misión Saber y Trabajo, guerrilla comunicación popular,etc. També la nacionalització de sectors estratègics (Petroli, Gas, Ciment, Banca, etc. També van anar a explicar com està la situació política al nostre país i a la resta del estat.

Però ¿Per què és important saber el desenvolupament que està fent Veneçuela? perque és un país que ha fet un recorregut gran i feixut des de els anys 60 quan va començar el procés revolucionaria amb el moviment guerriller, l’universitari, el camperol, de dones, l’indígena, els moviments religiosos de base. Va tenir un punt d’inflexió l’any 89 amb el anomenat Caracazo on es va reprimir i assassinar a molta gent que va sortir al carrer a protestar por la situació econòmica que es vivia. Durant 10 anys, a través d’algunes organitzacions, el moviment popular i part dels militars construeixen, donant lloc a que en les eleccions del 98 guanyà Hugo Chàvez  i es comença els procés constituent on hi participen tots els moviments populars i socials i de base per crear la nova constitució: la constitución de la República Bolivariana de Veneçuela,en el any 1999. En el 2002 hi ha un intent de cop d’estat  després de l’aturada petrolera que queda en intent gràcies al moviment popular que surt al carrer i fa tornar a Chàvez a la presidència.

Ara hi ha eleccions el 7 d octubre i s està debatent el paper de la burocràcia estatal, la profundiment del poder popular i les males pràctiques de la dreta i dels possibles atacs del neoliberalisme extern.

Però per què ens va sobtat tot el que van compartir els compas que van venir a la xerrada:

Primer de tot perquè ens vam donar altra imatge del Hugo Chàvez ben llunyana de la que volen vendre’ns els mitjans de comunicació del nostre país i els internacionals. Demostra’ns , una vegada més, que necessitem els nostres propis medis de comunicació per no caure en els enganys que ens volen fer creure. Fora de les crítiques que es puguin fer a Chàvez tot queda molt lluny de lo que volen que nosaltres sapiguem.

Segon i important perquè ens van explicar com tota la societat s’ha empoderat i polititzat, dignificant les classes populars. Que aquest procés que està vivint Veneçuela és una confrontació de la societat vers l’estat burgès capitalista, les nacionalitzacions dels sectors estratègics tot i que encara no funcionen de manera horitzontal o comunal, la participació política directa en totes les esferes de les seves vides. Hi ha perills: que l’Estat s’enforteixi que es creï una classe burocràtica i que el moviment popular es cansi i comenci a delegar i a dependre massa. I el perill extern: que passi alguna cosa que faci desestabilitzar tot el procés. Una guerra civil, un cop d estat extern…

Però l’experiència de Veneçuela ens dona l’esperanza de que, malgrat que el camí és llarg, podem conseguir empoderar-nos i canviar el funcionament d’un sistema. Ningú està dient que tot està conseguit, ni en Veneçuela, ni enlloc però els veneçolans estant donant passos importants i això és un clar exemple de que ho podem aconseguir.

I el repte que ens diu la Núria: teixir un moviment internacionalista contra l’imperialisme i el neoliberalisme.

Agraïm a la Núria les seves aportacions i la seva ajuda en la elaboració d’aquest post.

Fins la propera cafeta, companyes!!

Anuncis

One response to “Xerrada sobre Veneçuela

  1. Esperem amb moltes ganes la propera cafeta perque és un altra manera d aprendre i de compartir.
    Gràcies compas del Grup de suport 29M!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s