Fòrum Social Català: Tothom és clau (2 de 2)


Aquest post és la continuació de Forum Social Català: Fem possible un atre món (1 de 2) a on es recollien les iniciatives: Assemblees Ciutadanes Constituents, Plataforma Auditoria del Deute, Consulta Popular 15M, Aturem Eurovegas i Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

Som molts els ciutadans i ciutadanes que hem pres consciència que el món en què vivim es regeix per uns criteris deshumanitzats, economistes, alienants. Un món al qual l’home no és el fi, sinó el mitjà perquè l’1% gaudeixi d’uns privilegis escandalosos sobre el 99%. Hem pres consciència, ens hem adonat també que som més. I que per fer possible el món més humà a on ens agradaria viure, tothom som clau.

Una altra manera de fer economia ja és possible – Economia Solidària i finances ètiques.

XES

La xarxa d’economia solidària, també coneguda com la XES, té una llarga tradició a Catalunya. S’inicia als anys 90 en un procés de col·laboració de cooperatives catalanes i brasileres. Les empreses i entitats que l’integren constitueixen un laboratori d’assaig de noves formes de treballar, consumir i invertir democràtiques, equitatives i sostenibles.

Des de la mateixa xarxa reconeixen que tenen punts febles, que corren el risc de marginalitat o de ser integrades en l’economia mercantil, per això mateix, es comprometen a estar sempre a l’aguait per no reproduir noves jerarquies i desigualtats.
Per això també la XES impulsa el balanç social, la col·lecció de llibres d’economia solidària, la cooperació, la creació d’un mercat social i la vinculació del sector amb els moviments socials.

L’economia solidària potser no és la solució amb majúscules que ens permetrà assolir un sistema econòmic més just, democràtic i sostenible, però sense economia solidària no hi haurà tampoc solució a la catàstrofe social i ecològica a què ens està precipitant, constantment, el capitalisme des de la seva creació.

Propera convocatòria

Fira d’Economia Solidària
27 i 28 d’OCTUBRE a Fabra i Coats ( St Andreu de Palomar ).
Més info:www.firaesc.org

Finances ètiques

La banca ètica aposta per la transparència, l’economia real, les inversions en empreses cooperatives, empreses de l’economia social, energies alternatives, el respecte al medi ambient, als drets humans i condicions laborals dignes, els sous més equilibrats entre directius i treballadors de base.

A Catalunya, podem fer una utilització ètica dels nostres estalvis a diverses entitats:

Triodos Bank

Una banca convencional que es regeix pels criteris anteriors però que no inclou la gestió democràtica horitzontal i treballa amb interessos.

Fiare Banca Ética

A més de regir-se pels criteris anteriors és una societat cooperativa, democràtica en la gestió que opera en Espanya com a agent de la Banca popolare Etica, S. Coop. Italiana. Opera amb interessos.

COOP57

Cooperativa de finances ètiques amb una història molt interessant. Assembleària, també opera amb interessos.

Cooperativa integral catalana (CIC)

Pels més conscienciats i activistes, aquesta pot ser l’alternativa. Cooperativa de crèdit sense interessos.

Transparència dels bancs

Carta al banquer

És una web ciutadana contra la dictadura de la banca, una eina de mobilització contra l’abús bancari i també d’emancipació ciutadana. Es pot participar, informant i denunciant tota mena de fraus i abusos bancaris.

Transparència pública. Penyora fiscal contra ajuda als bancs

Projectes de campanyes pel 15 d’Octubre

Vaga de consum a les transnacionals

Desqualificar les agències de qualificació

Qui paga mana: acció d’obediència civil sobre l’aigua

Davant la pobresa creixent, per una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de renda ciutadana garantida -Per una III Marxa contra l’atur i la pobresa.

Es vol defensar la presentació i aprovació del projecte de llei Per una Renta Mínima Garantida, mitjançant una ILP i dur a terme, entorn de la ILP, una campanya de mobilització contra l’atur i la pobresa. L’objectiu és que la recollida de 500.000 signatures i la pressió social i ciutadana obrin pas a l’aprovació de la llei al Parlament. La III Marxa contra l’atur i la pobresa permetrà l’explicació i l’extensió de la ILP i la visibilització de les reivindicacions de les persones aturades.

Mail: ilprcg amb gmail punt com

Web / bloc http://assembleadeaturats-barcelona.blogspot.com.es

I moltes més iniciatives

Busca la teva. Crea la teva. Busca un grup d’afinitat. Forma’l. Participa. Som el 99%. Juntes podem fer canviar moltes coses.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s