Fòrum Social Català #FSCat2012: Fem possible un altre món (1 de 2)


Com ja sabeu, el Fòrum Social Català ha tingut un caràcter especial.  El que venia sent una trobada d’un dia de duració entre organitzacions molt implicades i activistes de la transformació de l’estat econòmic, polític i social de les coses, s’ha convertit en tot un calendari de jornades de recollida i deliberació de propostes, establiment de sinèrgies i presentació pública al carrer de tota la feina realitzada. Jornades a les que  tothom estava convidat a participar, tant les organitzacions amb molts anys d’experiència i propostes molt elaborades, com la ciutadania que tot just hem pres consciència de que cal fer alguna cosa. És l’empremta renovadora del moviment 15M.

Les propostes presentades són moltes i molt diverses. Hem seleccionat algunes concretes, per incapacitat de resum de la que escriu i perquè el post sigui confortable de llegir per vosaltres. Us convidem a visitar la web del Fòrum Social Català per saber-ne més.

En aquest post fem un breu resum de les següents:

Assemblees Ciutadanes Constituents
L’objectiu d’aquesta iniciativa és generar una nova democràcia des del poble arrelada als municipis i als barris, com a primer i fonamental esgraó de la democràcia des de baix, directa, real que es vol anar construint entre totes i tots.

Properes convocatòries:

 • Dissabte 28 de Juliol a partir de les 19h a la Plaça Catalunya. Contaran amb la presència d’artistes de l’Associació de Músics del Metro de Barcelona i del cantautor Carles Dénia, que recentment s’ha manifestat com a constituent a Radio3. Moderarà l’assemblea a micro obert el Grup promotor de les Assemblees Ciutadanes Constituents de Catalunya. També la Comissió de cuina preparà un sopar per a tots els que vulguin gaudir dels seus bons plats.
 • Jornada “Ocupa el Congreso” del dia 25 de Setembre
 • Assemblea general del moviment a València, que segurament serà el dia 13 d’octubre

Contacte: constituentscatalunya@gmail.com
Més info: www.poder-constituent.org
Facebook

Auditoria Ciutadana del Deute
Ciutadanxs, assemblees del 15-M i diferents xarxes i organitzacions socials de tot el territori estan construint la Plataforma Auditoria Ciutadana per demostra la il·legitimitat del deute, denunciar els responsables i exigir el NO PAGAMENT del deute il·legítim.

Contacte: auditoriadeuda.bcn15m@gmail.com – auditoriabcn@gmail.com
Tel: 664.069.571
Més info: http://www.auditoria15m.org
Facebook

Consulta Popular 15M
Aquesta iniciativa de consulta popular impulsa la construcció d’una alternativa democràtica on la ciutadania prengui el protagonisme polític, s’autoorganitzi i decideixi.

Per dur-la a terme és imprescindible que tinguem el coneixements necessaris sobre el que ha de ser l’objecte de decisió. Això s’obté parant atenció a les informacions i a través del debat, aprenent a escoltar, reflexionant, exposant les opinions i respectant les dels altres.

Consulta Popular 15M ha encetat un procés de debat sobre cinc eixos temàtics :

 • Democràcia participativa i sistema electoral.
 • Deute financer i deute extern. Auditoria ciutadana.
 • Privatitzacions dels béns públics i retallades dels drets socials i mediambientals.
 • Model d’espai urbà i dret a un habitatge digne.
 • Drets col·lectius: laborals, socials, personals.

I temes lliures que puguin sorgir a les diferents assemblees i a títol individual.
Aquest procés, que està ja en marxa i que acabaria el mes d’abril de 2013, culminaria amb la realització d’una consulta popular, propiamente dita, el maig de 2013.

Contacte: consultapopularcat@gmail.com
Més info: http://consultapopular.cat/contactos/
Facebook

A més d’algunes plataformes molt actives a les quals ja hem dedicat un espai al blog de l’Assemblea de Sant Andreu de Palomar:
Aturem Eurovegas
Plataforma d’afectats per la hipoteca
La ILP ha recullit més de 200000 signatures en dos mesos

No marxeu. Pròximament un segon post amb propostes d’economia solidària, finances ètiques, transparència dels bancs,  ILP per la renda ciutadana garantida…

Anuncis

4 responses to “Fòrum Social Català #FSCat2012: Fem possible un altre món (1 de 2)

 1. Perque tothom som la clau per fer d aquest un món millor possible i necessari us convidem a participar el dissabte al acte que fara el grup de Assemblees Constituents a Pl.Catalunya a partir de les 19h.
  PODEM!!

 2. s ] Cleptocracia: la segunda transición era esto.
  Artículo publicado en Diagonal, nº 179, pág. 33 (19.07-29.08.2012)

  “Los recortes anunciados por Rajoy agravarán la recesión hasta 2013”: así titulaba El País el paquete de medidas con el que se inicia el protectorado económico imperial de la UE y los mercados. El titular, no obstante, podría haber sido otro no menos consistente y coreado: “¡No es una crisis!¡Es una estafa!”. A fin de cuentas, estamos asistiendo a la peor operación de extorsión que hayamos conocido.

  La extorsión, recuérdese, es un “delito consistente en forzar —por medio de violencia o intimidación— a realizar u omitir un acto o negocio jurídico con ánimo de lucro y con la intención de producir un perjuicio de carácter patrimonial o bien del sujeto pasivo, bien de un tercero”. Para el caso, la intimidación viene a ser la ejercida por los mercados, y el acto o negocio jurídico con ánimo de lucro, las medidas aprobadas en Las Cortes con el objeto de arruinar las vidas del 99% en beneficio del 1%.

  Pero, ¿realmente hay crisis?

  La consciencia explícita de que las medidas no sólo no remedian, sino que prolongan y agravan la crisis desvela algo mucho más preocupante, si cabe, que la obvia irresponsabilidad del desgobierno. A saber: que (1) el Estado nacional ya no es el centro de poder soberano de la modernidad, (2) la democracia liberal y el gobierno representativo han fracasado en conciliar institucionalmente capital y trabajo; (3) el mando que nos gobierna se instancia hoy en algún lugar a medio camino entre instituciones supranacionales como la UE e instituciones financieras como las agencias de rating (por citar dos ejemplos evidentes de un entramado mucho más complejo).

  Así las cosas, ¿qué tipo de des/gobierno es aquel que se basa en prolongar agravando y a sabiendas el malestar de la ciudadanía? Sin duda un gobierno ilegítimo. También, como hemos apuntado, un gobierno que no es tal, sino más bien la correa de transmisión de instancias decisorias no menos ilegítimas, ya que escapan a todo control democrático. Pero, sobre todo, es un des/gobierno que responde a una lógica que debe ser diagnosticada en sus funcionamientos, denunciada en sus efectos y combatida con una estrategia eficaz.

  Cleptocracia

  La lógica del des/gobierno puede ser identificada con un tipo de régimen que se instaura con cada medida aprobada: la cleptocracia. Del griego kleptēs 0 sustracción y kratos o mando, puede ser definida como “el gobierno de los que sustraen”. Dado que se trata de una sustracción ilegítima, podría decirse, directamente, el “gobierno de los ladrones”. Se trata de un tipo de régimen consistente en no gobernar desde, por y para el demos (como en democracia), sino al servicio de la lógica de la priva(tiza)ción de los recursos otrora públicos.

  Un sencillo ejemplo: si suben las tasas universitarias y sólo una minoría las puede pagar, pero todxs financiamos por igual la universidad pública con nuestros impuestos, ¿dónde, la redistribución de la riqueza? ¿dónde, la igualdad de oportunidades? ¿dónde, los principios del Estado de bienestar? ¿dónde, la Constitución? Así es, no obstante, como funciona la cleptocracia: sustrae al 99% para dar al 1%.

  La deuda es el mecanismo que hace posible el robo legalizado: la deuda privada que de forma ilegítima se convierte en deuda pública; la deuda que como un deus ex machina nos condena a la pobreza. La deuda consume hoy el porvenir y, a la par, reduce las existencias a su dimensión meramente vegetativa. Por eso dejar de pagar resulta un imperativo en defensa de la vida digna. Frente a un mando que se nos presenta como un automatismo financiero, urge hoy avanzar por la vía de la desobediencia, en el empoderamiento autónomo, hacia el régimen político del común.

  Publicado por Raimundo Viejo Viñas los 5:12 PM

 3. Ahí ahí, trolleando hacia temas que no tienen nada que ver. Grande San Jandriu, GRANDE!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s