Entrevista a la Teresa Forcades


Fa uns dies ens van sorprendre, novament, les opinions donades durant una entrevista feta a la Teresa Forcades.

Per què ens sorprèn que una persona tingui aquests posicionaments? Perquè la Forcades a més de metgessa i teòloga és monja benedictina i no estem acostumades a que una persona religiosa es posicioni al costat del poble, criticant el sistema social/polític dominant.

Ella diu que la inspira l’Evangeli i que la base del cristianisme diu que “les persones estan per sobre de la llei” i sobre aquesta base, i amb l’ajuda de la Teologia d’alliberament, des de la que fan una lectura de Marx des dels evangelis, fa un posicionament sorprenent i alliberador.

Amb senzillesa no exclosa de fermesa i passió, amb claredat sense por a les paraules, amb respecte i amb dades concretes ens parla de renegociar el contracte social. Argumentant que cap expert pot dir que això no és possible perquè es tracta de fer una societat més justa. Ens parla de que les retallades van unides a un endeutament i que la societat no hauríem d’acceptar aquest deute perquè si es repartissin els diners donats a Bankia es salvarien moltes famílies.

Perquè hi ha diners però mal repartits. Què podem fer? La vaga general com una estratègia a llarg termini tenint la solidaritat de totes com a salvaguarda per poder fer una vaga continuada. Però…¿Per què no ho fem? Perquè estem bloquejats per imaginar alternatives, i això ens suposa un signe d’alineació mental. Perquè ens hem oblidat de que som energia, intel·ligència i positivisme i això ens dona poder per reaccionar.

No podem oblidar que la situació anirà a pitjor amb l’endeutament i pot aparèixer una reacció no positiva com un feixisme o una guerra convenients per consolidar una societat injusta. És per això que el sistema està esperant la violència i no els interessa la resistència pacífica i continuada.

La Forcades, malgrat haver rebut una amonestació per part del Vaticà per les seves declaracions sobre l’avortament, creu i defensa que qualsevol pot expressar les seves idees d’una manera respectuosa i que en una societat més justa no hi ha cabuda per la instrumentalització de la persona i sí per la confluència de l’autodeterminació i el dret a la vida. Quan ens parla de la eutanàsia defensa la joia de viure com experiència diària.

Viure en Pau però no imposat per l’Estat i que en últim terme la decisió és de la persona. També ens parla de la homosexualitat i dels diferents camins que tenim per escollir viure sense calaixos. Això ens ajuda a entendre que ningú encaixem a la nostra societat i ens diu que el cristianisme en la seva base no permet categoritzar.

Així, quina seria l’alternativa? Perdre la por, i ens posa com a exemple a Islàndia que ens ha d’inspirar precisament per ser petit: Si un país tan petit ho ha fet, què no podrem fer nosaltres?

Bé, estem fent camí i cada vegada som més persones les que s’uneixen i la Teresa és un exemple que ens dóna forces.

Cal continuar perquè no tenim més alternatives que perdre la por i seguir lluitant juntes.

PODEM!!!

6 responses to “Entrevista a la Teresa Forcades

 1. Una dona imprescindible com moltes de les que ronda les notres places i carrers.
  Cal continuar perque no és ens agrada el que tenim i el que ens estàn fent!!
  Força!!

 2. con la riqueza de la iglesia no moriría ni un niño más por hambre en este mundo !!!
  Le ha recortado el estado los presupuestos a la iglesia?
  Yo no estoy para escuchar monjitas “rebeldes”, que se arremangue y haga algo de verdad, a parte de hablar desde su posición privilegiada.

 3. Hep, pespe, que te he pillao, esto lo dices para abrir debate, no? jejje.
  (*

 4. Esperanza,dentro de la iglesia que mencionas hay cristianos de base como la Teresa y much@s que están apoyando el 15M y otros movimientos desde hace muucho tiempo,antes incluso de que el 15M existiera.Yo creo que merecen nuestro respeto y ella no és de las que se lucra de los bienes de la iglesia.Igual tendrias que estar más enterada antes de una critica tan negativa.De todas formas gracias por tu sinceridad pero la libertad de expresión és para tod@s incluso para los post que no gustán.:))
  Seguim que queda molt per fer.

 5. esperanza2406@yahoo.es

  y para los comentarios que no gustan…. también hay libertad de expresión Mariajosé ! lo de enterada o no, es muy osado decireselo a una persona desde la ignorancia de no saber que sabe el otro.

 6. Vale Esperanza,no era mi intención polemizar ni ser osada.
  No és necesario perder energia cuando hay tanto por hacer…
  Paz y amor:)) Que la guerra ya la están haciendo otr@s..

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s