Ràdio Contrabanda en perill


L’emissora de ràdio lliure i no comercial Contrabanda FM que emet a la ciutat de Barcelona des de 1991 ha rebut per part de la Subdirecció General d’Ordenació de l’Espai de Comunicació Audiovisual de la Generalitat de Catalunya l’ordre de tancament del centre emissor de Turó de Rovira, on es troba l’antena de la ràdio. Cas de continuar emetent 20 dies després de rebuda l’ordre, Contrabanda FM podria ser sancionada amb una multa de més de 100.000 euros.

Aquesta actuació forma part del pla integral de regulació de l’espectre de radiofreqüència concretat a la llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya. Precisament, aquesta llei, al seu capítol VI, parla de ‘Serveis de comunicació audiovisual sense ànim de lucre’ i concreta entre altres punts:

  • L’activitat audiovisual sense ànim de lucre ha de tenir també presència en l’espai públic de comunicació.
  • La prestació de serveis de comunicació audiovisual per part d’entitats privades sense ànim de lucre es beneficia d’una reserva d’espai públic de comunicació, atenent la contribució que facin a la realització de finalitats d’interès general i de manera proporcionada a aquesta contribució.
  • Formen part de les activitats sense ànim de lucre els serveis de comunicació comunitària que ofereixen continguts destinats a donar resposta a les necessitats socials, culturals i de comunicació específiques de les comunitats i els grups socials a què donen cobertura, basant-se en criteris oberts, clars i transparents d’accés, tant a l’emissió com a la producció i a la gestió, i assegurant la participació i el pluralisme màxims.
  • Per a l’accés a l’espai de reserva s’han d’aplicar criteris que garanteixin la igualtat, la llibertat i la concurrència d’acord amb el que es determini per reglament.
  • Com a obligació de servei públic, els distribuïdors de serveis de comunicació audiovisual han de reservar un 5% de llur oferta a serveis de comunicació sense ànim de lucre. Aquesta reserva no pot comportar cap contraprestació econòmica.

No obstant l’expressat per aquesta llei, les ràdios lliures de la ciutat de Barcelona han continuat patint amenaces de tancament, sancions, desplaçaments del dial i interferències tant d’emissores legals com no, com les que pateixen ara mateix Ràdio Bronka, Ràdio PICA i Ràdio Linea IV. Aquesta acció, doncs, pot ser emmarcada dins de l’ofensiva repressiva contra els mitjans alternatius d’informació en l’actual situació de retallades socials.

Contrabanda FM és una emissora lliure, no comercial i que no rep cap subvenció ni ingrés per publicitat. Funciona de forma assembleària i dóna veu a projectes socials i problemàtiques que no tenen cobertura en els mitjans convencionals.

Podeu anar a la pàgina de Contrabanda FM per llegir el seu manifest i adherir-vos a les campanyes de suport.

Anuncis

One response to “Ràdio Contrabanda en perill

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s