Autocrítica constructiva d’un membre del Comitè de Vaga


Punt 1: L’elecció del Comitè de Vaga de forma voluntària*

Un dels problemes que va comportar aquesta forma d’elecció va ser la incompatibilitat d’horaris entre nosaltres, a causa del treball; i els compromisos anteriors que els conformants havíem de complir, cosa que ha comportat que les reunions que s’anaven muntant del Comitè de Vaga no contessin amb la
majoria dels conformants.

Una proposta de millora seria que en futures mobilitzacions aquest comitè fos més reduït, però sortís per designació i a petició de l’Assemblea.

*Punt 2*

Va mancar un debat previ, en les assemblees de Sant Andreu Indignat precedents a la vaga general, on es consensuessin i posicionés clarament en quant a les formes, grau o nivell de les accions a realitzar acordades per al dia de la vaga. Tant a nivell local com dintre de l’espai de coordinació o de proximitat
territorial.

Això ens va portar a una pèrdua de temps en organitzar accions que, per motius de filtració en la seguretat, no es van dur a terme, les quals, d’haver-se realitzat, algunes no haguessin comptat amb el consens de l’Assemblea en quant a les formes de dur-les a terme, bo i que sí, tal com es va acordar en l’espai de coordinació, en la seva necessitat de realitzar-les.

El motiu d’intentar seguir endavant amb aquestes accions va ser que gran part del disseny, preparació prèvia i coordinació, es va realitzar amb anterioritat a l’assemblea del dimarts 27, on bastants components de l’Assemblea de Sant Andreu van expressar i van argumentar clarament el seu desacord amb accions que no es poguessin fer sense anar vestits d’una forma determinada. Comprenent i empatitzant aquestes reflexions, a menys de 24 h de la seva execució, teníem 2 opcions, avortar totalment o seguir amb elles a títol individual.

Accions piquets públics del dijous

En aquest punt caldria distingir entre les accions coordinades entre barris, sindicats, i nosaltres, que es van donar en l’Hipercor i les que, com a piquet de l’Assemblea de Sant Andreu, vam dur a terme en el nostre territori.

En les primeres el control de l’acció no requeia solament en el Comitè de Vaga de Sant Andreu, per la qual cosa no assumim la responsabilitat de totes les accions que s’hi van dur a terme i vam valorar que en les que vam tenir control com a Comitè aquestes estarien dintre del consens i de la línia comentada en l’assemblea del dimarts 27.

En les accions que es van dur a terme en el nostre territori, no es va complir aquesta premissa permetent, o no dient res referent a això els responsables del Comitè de Vaga , pel que fa a la permissivitat que es va tenir al deixar que en aquest piquet hi hagués gent amb la cara tapada que es van dedicar a fer determinades accions, que si bé com objectius estaven consensuats, no ho estaven les formes de la seva execució i que van comportar, a petició d’un numero important de persones de l’Assemblea la retirada del pendó de Sant Andreu perquè no volien que aquestes formes d’actuar, s’associessin amb els Indignats de Sant Andreu.

En aquest punt el Comitè de Vaga s’hauria d’haver reunit i valorar la possibilitat que es quedés el pendó i que s’anessin les persones que amb les seves formes d’actuar estarien trencant el consens, que no la totalitat, de l’assemblea del dimarts 27. Però aquesta reunió no es va produir i la decisió va haver de ser presa per un sol responsable del Comitè de Vaga, qui va demanar a un voluntari que ho dugués al magatzem.

Les conseqüències de no haver pres la decisió de demanar a aquestes persones que o bé actuessin amb el recolzament de la totalitat de l’Assemblea o s’anessin. avui són de tots i totes conegudes, la detenció del company Roger, la imatge de por que en moments determinats s’ha generat amb els veïns/es al preguntar-nos per què alguns anaven amb la cara tapada, no ha estat gens positiva (sector Eulàlia Bota), ni amb ells ni amb altres petits comerciants que, tot i no haver sortit perjudicats del piquet, així ens ho han manifestat (venint a l’A.VV. i en els seus propis comerços quan hem anat aquests dies). Fent-se més difícil la seva col·laboració en un futur amb el moviment.

En aquest sentit també és comprensible la posició que determinades entitats veïnals puguin tenir enfront a seguir donant suport o no a l’Assemblea de Sant Andreu, de seguir mantenint o permetent aquestes formes d’actuar (encara que això no té perquè ser un argument per a deixar de donar suport a veïns/es que són detinguts després d’una mani i vilment estomacats per les forces de l’ajuntament de Barcelona a Sant Andreu).

Davant aquestes conseqüències no podem eludir la nostra part de responsabilitat, ja que al ser una comissió executiva aquesta responsabilitat és major a la de la resta de components de l’assemblea.

Els membres del Comitè de Vaga en aquesta situació en concret tenim també 2 nivells diferents de responsabilitat individual.

En un nivell estarien els membres del comitè que en aquest cas concret no prenen cap decisió.

I en altre nivell estaria jo, que decideixo retirar el pendó.

I un dels factors que em va fer prendre aquesta decisió era bàsicament, que sense una informació o campanya prèvia, si no hi havia una pressió forta, els objectius de tancar grans superfícies o franquícies no s’arribarien a assolir.

Però donades les conseqüències:

Assumeixo com un greu error haver optat per retirar el pendó en comptes de demanar a les persones, que en les seves formes d’actuar no mantenien el consens de tota l’Assemblea, que no anessin en contra d’aquestes opinions. I deixessin d’actuar d’aquesta manera o s’anessin.

Entenc doncs que per a atenuar el meu error i intentar evitar que es repeteixin aquestes situacions. A més a més de demanar disculpes a la part de l’Assemblea que no comparteix aquestes formes d’actuar, he de vincular la meva permanència en l’Assemblea de Sant Andreu Indignat, com a A.VV. Sant Andreu-Nord Tramuntana, a que aquesta Assemblea redacti i aprovi una resolució, en la que totes les accions de lluita que es facin a partir d’ara es facin amb la cara destapada.

I en cas d’haver de fer alguna acció que requereixi prendre mesures de seguretat, aquestes haurien d’estar, mitjançant un debat previ, condicionades al convenciment per una àmplia majoria de l’Assemblea, que aquestes decisions no trencaran ni la unitat de l’Assemblea, ni condicionaran el recolzament veïnal, cap a l’Assemblea.

*Punt 3: La coordinació de la marxa des de Sant Andreu*

La valorem molt positivament ja que, encara que en aquesta ocasió no van venir amb nosaltres Bon Pastor, sí que vam connectar perfectament amb Santa Coloma i Nou Barris.

Que sumant la gent que va venir per Sant Andreu va ser una de les mes àmplies fins a la data, el recorregut que ja venia donat per l’acord en l’espai de coordinació va acomplir el seu objectiu fins a arribar al tap que ens va impedir seguir la nostra ruta. Moment que, a causa dels altercats, va generar divisió en quant a mantenir la posició o retirar-nos, però que en positiu això ens ha d’ensenyar a com en situacions de perill actuar com bloc i no deixar-nos dur pel pànic, organitzant-nos i preveient amb xerrades i tallers aquestes situacions, per a definir la nostra forma d’actuar.

*Punt 4: Tasques no realitzades*

En el transcurs de les reunions del Comitè de Vaga es van proposar diversos treballs, com ara taules d’informació, disseny i redacció de material, encartellaments, repartiment d’octavetes, visites als comerços, cercavila, etc. Però malgrat comptar amb la participació de bastants membres del Comitè de Vaga, una bona col·laboració amb la Comissió de Comunicació i alguns voluntaris i voluntàries de l’Assemblea, no va ser suficient per a realitzar el mínim indispensable que havíem programat.

Amb el que, la intenció que teníem de fomentar una vaga social amb més seguiment de bon tros per part dels veïns i veïnes i comerciants locals (aquests en la seva majoria la van secundar per por i no per convenciment) no ha estat tot l’important que hagués pogut ser si tots i cadascun dels membres de l’Assemblea s’hagués abocat.

Per la qual cosa està clar que, si en la pròxima mobilització tots i totes ens esforcem i realment ens ho prenem de debò, ho podem millorar àmpliament, ja que pel poc que s’ha treballat en Sant Andreu la vaga per part de l’Assemblea de Sant Andreu Indignat, ha tingut major poder de convocatòria que en la última vaga general organitzada per l’Assemblea Social. Tant en els piquets, com en la concentració a dos quarts de quatre (les 15.30 h) en Sant Andreu, valorant l’afluència d’assistents com a bastant important, encara que millorable si ens comprometéssim més.

Anuncis

One response to “Autocrítica constructiva d’un membre del Comitè de Vaga

  1. Gracias por la reflexión. Acción/Reflexión/Acción/Reflexión… es una buena cadena. No es necesario compartir todos los planteamientos; pero sólo se profundizan si se habla…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s