SOPA: un atemptat a la llibertat d’expressió


SOPA, que significa Stop Online Piracy Act ( Llei per aturar la Pirateria a Internet) és un projecte de llei introduït a la Cambra de Representants dels Estats Units el passat 26 d’octubre de 2011 per Lamar S. Smith(Texas, Republicà) amb l’objectiu d’ampliar les capacitats dels propietaris de drets intel · lectuals per suposadament combatre el tràfic de continguts a internet i productes protegits per drets d’autor o per la propietat intel · lectual.

El projecte de llei té repercussions gravíssimes per a l’estructura actual d’internet en tots els seus sentits perquè permet al Departament de Justícia i als propietaris de drets intel · lectuals, obtenir ordres judicials contra aquelles webs o serveis que permetin o facilitin suposat el infringint dels drets d’autor , que inclouen:

  1. Bloqueig per part dels proveïdors d’internet al web o servei en qüestió, incloent allotjament, i fins i tot a nivell DNS (encara que això ha estat posat a discussió).
  2. Empreses facilitadores de cobrament a internet (com PayPal) han congelar fons i restringir l’ús del servei.
  3. Serveis de publicitat han de bloquejar la web o servei. Per exemple Google Adsense no pot oferir servei a webs denunciades si aquesta llei arribés a aprovar-se.
  4. S’han d’eliminar enllaços a la web o servei denunciat.

A més les penes proposades per la llei són desproporcionades , per exemple cinc anys de presó per cada deu cançons o pel · lícules descarregades dins dels sis mesos de la seva estrena.

L’aprovació de lleis com SOPA crearien efectes col · laterals en tot internet que ho canviarien de forma negativa per sempre.

  1. Les xarxes de navegació anònimes es tornarien il · legals (l’anonimitat a internet és importantíssima per a milions de persones en situacions de perill per part de governs totalitaris).
  2. Les nostres comunicacions serien oficialment espiades per poder determinar si incomplim (o no) la llei.
  3. Llocs on s’incentiva el contingut generat per l’usuari no podrien operar perquè seria summament poc pràctic vigilar cada cosa publicada amb la por de rebre una demanda desproporcionada ja que la llei no distingeix entre proveïdor o usuari en aquests casos.
  4. Un dels aspectes bàsics de la web es veuria afectat: enllaçar per mitjà a fer-ho a un lloc que potser és sospitós de violar la propietat intel · lectual d’una obra. Al enllaçar també s’estaria incomplint la llei SOPA.

Si troben similituds amb la Llei Sinde no és casualitat, evidentment la llei va ser dissenyada pel lobby dels drets d’autor que intenta aplicar mètodes medievals a les èpoques actuals.

SOPA és un atemptat a la llibertat d’expressió. Igual que la Llei Sinde, la creació d’una “llista negra” de webs no accessibles és un perillós precedent sobre el qual governs i empreses poden actuar per censurar i controlar informació sobre la base a interessos econòmics i polítics.

El problema no és la forma en què la gent accedeix i comparteix informació, el problema ara mateix és la manca d’una reestructuració de les lleis internacionals de propietat intel · lectual que s’han d’ajustar als nostres temps, a la manera com les persones fan servir la tecnologia que ens acosta a la cultura i la manera com la compartim.

Font: alt1040

Més informació:
http://punttic.cat/mobilitzacio_contra_llei_sopa
http://www.vilaweb.cat/noticia/3972671/20120118/google-wikipedia-davant-protesta-sopa.html
http://xarxanet.org/informatic/noticies/internet-es-rebel-la-contra-sopa
http://www.taringa.net/posts/info/13653506/Empresas-a-favor-y-en-contra-de-la-ley-SOPA.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s