Abans d’acabar l’any… Indigna’t amb “Interferències”!


“És molt mes que una pel·lícula, darrere hi ha un projecte social. És la punta de l’Iceberg ja que portem molts anys treballant-hi. Estem fent un salt al cinema, volem que estigui al carrer perquè tingui la màxima difusió”

“Hi ha un Nord Global i Sud Global ja que no només es tracta de termes geogràfics si no també econòmics”

“Si no paguem als prestamistes ells no moriran, si paguem morirem nosaltres”

“Saps si hi ha seny, mort o contaminació en el compres?”

L’equip del film “Interferències” volia remoure consciències, mobilitzar la societat tractant temes relacionats amb el desequilibri Nord-Sud i la crisi global però d’una manera dinàmica i amena. El 15M es va avançar a la seva estrena i el seu projecte va donar un gir en qüestió d’hores. Al novembre ja hi havia 1500 consciències remogudes.

Amb més de 150 professionals darrere, “Interferències” és un projecte que neix de la mà de dues associacions: Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i Quepo, una entitat sense ànim de lucre que treballa l’audiovisual com a eina d’informació, denúncia i sensibilització per a conscienciar i fomentar l’acció.

El 15M centra la lluita a casa nostra, però el desequilibri econòmic va molt més enllà. Alguns dels punts dels nostres manifestos coincideixen amb conceptes als quals es fa referència en el documental citant-los com a causants de la crisi global: el poder i el capitalisme, la corrupció política, les multinacionals i els seus efectes en l’estructura econòmica i les condicions laborals, el Banc Mundial…

Cecilia, Anna, Maria i Rodrigo formen part d’una jove companyia teatral. Es caracteritzen per una descarada i transgressora posada en escena, i pel compromís social i polític dels continguts que mostren. Assajant el que serà la seva propera estrena, una obra de denúncia sobre què i qui mou els fils en la societat de consum, van prenent consciència de la dificultat d’abastar la complexa i sagnant realitat que volen mostrar, tants temes semblen no tenir cabuda en una peça teatral, fet que complica el procés de creació de l’obra.

El deute extern és un dels conceptes que condicionen el desenvolupament socioeconòmic dels països i els pobles, tan del Sud com del Nord. Els personatges d’”Interferències” debaten sobre aquest i altres temes: “Si no paguem als prestamistes ells no moriran, si paguem morirem nosaltres” o “ens van endeutar els que ens van colonitzar”, Maurice Yameogo, el primer president de l’Estat de Burkina Faso en declaracions als anys seixanta. I és que la condonació del deute extern que tenen els països en vies de desenvolupament amb els països del “Nord” és una de les lluites de l’ODG que han volgut traslladar al film.

Altres temes que tracta “Interferències” és el consum responsable i ètic al Nord amb preguntes directes i atrevides com: “saps si hi ha seny, mort o contaminació en el compres?”, “sempre hi ha algú que paga per tu”; així com l’estupidesa col·lectiva que genera la televisió.

A la Festa Major indignada de Sant Andreu vam tenir l’oportunitat de veure aquesta pel·lícula i xerrar amb Dani Gómez, de l’ODG, qui va compartir també un posterior debat amb els assistents obert a qualsevol crítica i molt interessat pel que pensàvem del film com a persones indignades. Entre les opinions de les persones assistents es va plantejar la qüestió del Nord/Sud. Mentre que algunes de les indignades opinaven que el 15M està més vinculat a la lluita des d’aquí, en Dani Gómez assenyalava que el terme Nord/Sud ja no està tan definit: “hi ha un Nord Global i Sud Global ja que no només es tracta de termes geogràfics si no també econòmics”

El coneixement facilita el diàleg i l’acció, i en aquest sentit “Inferències” és de profit per a l’espectador: “val més canviar culpa per responsabilitat”, asseguren en el film. De la mateixa manera, el sorgiment del 15M també va ser de profit al documental, l’equip indignat va donar un acabat diferent al que s’havia plantejat en un principi. L’acampada i la lluita va donar resposta al que es plantegen els actors de l’obra de teatre que assagen: “¿cuál es la alternativa de lo inaceptable?”.

Per a veure la pel·lícula (Creative Commons) clica aquí: http://www.interferencies.cc/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s