Comunicat de rebuig al procés repressiu contra el moviment 15M


Contra el procés repressiu al moviment 15M

Davant les nombroses notícies aparegudes durant els darrers dies als mitjans de comunicació  sobre la imminent detenció i processament judicial de membres del moviment 15-M fruit de la protesta que va tenir lloc, el 15 de juny de 2011, a les portes del parc de la Ciutadella de Barcelona, volem expressar tot el nostre absolut suport a totes les persones que es puguin veure amb represàlies i el rebuig al procés juridicopolític que s´ha obert a la Audiència Nacional.

El conseller d’Interior del govern de la Generalitat, Felip Puig i el magistrat de l’Audiència Nacional Eloy Velasco estan impulsant, amb la col·laboració de la Fiscalia General de Catalunya, una operació repressiva contra un moviment social massiu que està plantant cara a les polítiques de retallades pressupostàries en àmbits tan importants com l’ensenyament i la sanitat, entre d’altres. D’aquesta manera, en comptes de parar atenció a l’estès malestar ciutadà front la crisi i les retallades anti-socials, els poders fàctics responen amb la repressió i la criminalització de la dissidència. A això se li ha d’afegir el paper fonamental que una entitat tan antidemocràtica i poc representativa com ‘Manos Limpias’ ha tingut en aquest procés, impulsor del procés a la Audiència Nacional després de la presentació de una querella criminal. Aquest s’uneix al procés penal que estan patint 6 persones als jutjats de Barcelona per la mateixa protesta.

Cal destacar així  mateix que l’Audiència Nacional és una institució hereva del ‘Tribunal de Órden Público’ franquista (TOP), un tribunal d’excepció utilitzat històricament en casos amb un caire clarament polític. Les persones que suposadament afrontaran aquest procediment són acusades d’un delicte “Contra les Institucions de l’Estat”, delicte que no ha estat mai aplicat a les múltiples protestes esdevingudes davant dels diversos parlaments autonòmics, el Congrés dels Diputats o el Senat. Tampoc va passar l’any 1983 quan, cal recordar-ho, una multitud de militants de Convergència Democràtica de Catalunya, congregats a les portes del Parlament, va protagonitzar una protesta molt més contundent que la del 15 de juny, en aquest cas contra els diputats del Partit dels Socialistes de Catalunya. Aleshores, els dirigents convergents no van fer cap referència a la honorabilitat d’una de “les màximes institucions del país”.

Entenem aquestes actuacions no com una acció contra persones específiques -que en tot cas serien bocs expiatoris – sinó  com un atac al conjunt del moviment 15M que, amb un recolzament social molt elevat, encapçala la crítica a l’actual sistema de representació política i a les mesures econòmiques d’austeritat neoliberal promotores de segregació i exclusió social. Així, la convocatòria del 15 de Juny de 2011 va ser una decisió presa a partir del debat públic, obert, transparent i horitzontal que van tenir les multitudinàries assemblees d’aleshores. És per això que creiem que aquest procés constitueix un atac a tot el moviment.

Aquesta protesta va ser instrumentalitzada i exagerada per el conseller d´Interior Felip Puig i el govern amb imatges hàbilment construïdes com la de l’arribada del president de la Generalitat i altres membres del Govern en helicòpter al Parlament. L’objectiu de Convergència i Unió (CiU) amb totes aquestes cortines de fum ha estat prou clar: desviar l’atenció pública del que estava passant dins de l’hemicicle, on  s’endegava el debat sobre uns pressupostos antisocials absolutament il·legítims, en tant que no constaven a cap programa electoral i no van passar per cap referèndum vinculant. Per contra, i paradoxalment, ara són els mateixos polítics de CiU els qui demanen aquestes “garanties democràtiques” i un procés de consulta a la ciutadania per la imminent reforma de la Constitució.

No obstant això,  el diumenge 19 de juny una marea humana de més de 200.000 persones va respondre contundentment, tant al muntatge polític com a les greus retallades socials patides per la població catalana en els darrers mesos, manifestant-se sota el lema ‘El carrer és nostre, no pagarem la vostra crisi’.

Reafirmem, un cop més, el nostre rebuig a les actuacions judicials i policials en curs contra el moviment, reiterem el nostre suport a les persones que han sigut encausades i a les que poden ser encausades i anunciem que lluny d’espantar-se de la persecució, el moviment 15-M continuarà sortint al carrer i treballant per deixar ben clar que “no som mercaderies en mans de polítics i banquers”.

Finalment fem una crida a concentrar-nos  contra la possible actuació repressiva a la plaça de Catalunya de Barcelona, a les 19h, el mateix dia en què es faci efectiva contra els i les companyes del moviment.

Tots i totes som 15-M.

#15mlliure

Confirmeu adhesions a: comisionpenal.15m.bcn@gmail.com

* Fa uns dies la comissió penal ens va fer arribar un text i una proposta de comunicat a totes les assemblees de barris/pobles de Barcelona.  El comunicat és el que reproduïm al principi i el text que ens van fer arribar el copiem a continuació.

Cal afegir que l´Assemblea de persones indignades de St. Andreu es va adherir al comunicat la passada assemblea (20-09-2011).

A les assemblees i comissions del 15M

Des de la Comissió Penal, volem traslladar al Moviment 15-M la nostra preocupació pel fet de que en els darrers temps, han aparegut als mitjans de comunicació nombroses notícies en les que es dóna a entendre la imminent detenció i processament judicial de membres del moviment 15-M fruit de la protesta que va tenir lloc, el 15 de juny de 2011, a les portes del parc de la Ciutadella de Barcelona. Davant d’aquest fet i dels possibles processos judicials que es puguin iniciar, entenem necessari que, des de les respectives assemblees, es prevegi aquest fet. Això inclou un debat en el que valori el recolzament a les persones encausades i es valori la seva criminalització com un procés d’instrumentalització política dels processos judicials i com a un intent de criminalització de tot el moviment del 15-M per desprestigiar-lo i dividir-lo. Igualment, aquesta iniciativa podria respondre a un intent d’eradicar un moviment massiu que esta alçant una veu critica contra l’actual sistema econòmic i polític i contra les retallades generals.

Segons els mitjans de comunicació, el conseller d’Interior del Govern de la Generalitat, Felip Puig i el magistrat de l’Audiència Nacional Eloy Velasco estan impulsant, amb la col·laboració de la Fiscalia General de Catalunya, aquesta operació. També cal saber que està tenint un paper decisiu en aquella investigació una entitat tant antidemocràtica com ‘Manos Limpias’, responsable de la querella criminal que hauria donat lloc a aquest procediment judicial.

Des de la Comissió Penal, ens preocupa molt particularment el fet de que aquests processos judicials, podrien tramitar-se davant de l’ Audiència Nacional, tribunal altament criticat per diferents organismes jurídics i de drets humans, per haver prescindit de les garanties legals i per estar francament influïts per interesso polítics o d’Estat, i en tot tribunal hereu del ‘Tribunal de Órden Público’ franquista (TOP).

Segons els mitjans de comunicació, les persones que podrien ser encausades, ho serien per “delictes contra les Institucions de l’Estat”, delicte que no ha estat mai aplicat a les múltiples protestes esdevingudes davant dels diversos parlaments autonòmics, el Congrés dels Diputats o el Senat. Prova de la possible instrumentalització política d’aquests delictes és l’antecedent històric del 1983 quan, una multitud de militants de Convergència Democràtica de Catalunya, congregats davant de les portes del Parlament, va protagonitzar una contundent protesta, contra els diputats del Partit dels Socialistes de Catalunya. Aleshores, els dirigents convergents no van fer cap referència a la honorabilitat d’una de “les màximes institucions del país”. En tot cas, la aplicació d’aquest tipus penal sotmet a les persones encausades al risc de ser condemnades a penes molt altes i del tot desproporcionades en relació al caire eminentment pacífic de les protestes del 15-J.

La Comissió Penal, doncs, insta a que el Moviment 15-M que ja s’ha posicionat en d’anteriors vegades en contra de la actuació del govern i dels agents policials, prengui en consideració les conseqüències de llur actuació, que aquesta vegada es materialitza en el possible encausament de varies persones del moviment.

Entenem en tot cas que s’hauria de preveure la convocatòria en un lloc i indret concret per protestar posicionar-se contra la repressió de les persones del 15-M que puguin ser encausades. Igualment us proposem la aprovació d’un comunicat que reculli la posició unitària del moviment i us fem a mans una proposta de text per a ser debatut i esmenat pel moviment.

Comissió penal del Moviment 15-M a Barcelona.

Anuncis

2 responses to “Comunicat de rebuig al procés repressiu contra el moviment 15M

 1. Tots i totes som 15M!!Aquest és un lema que m agrada molt i potser per
  tot el que significa aquesta frase estic en aquest moviment.Cada vegada que ens juntem em sento més forta i passo del “jo puc” al “podem”.No tenir de oblidar-nos que junts podem i els politics ho sabem per això tindrem d estar molt atents a qualsevol moviment que facin i en les noticies
  que surtin amb aquest proces al 15M.Si cal fora bo fer un grup de treball
  per anar seguint tot aquest proces…¿On és la justicia??

  ÁNIM!!PODEM!!

  Mariajosé.

 2. Hem de donar suport a les persones encausades.
  La nostra unió serà la nostra força!
  Ànim i endavant!

  Lluís

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s