Els CAP: acampades i altres “incidències fora de les habituals”


En total seran 46 els Centres d’Atenció Primària que tancaran les urgències nocturnes a l’octubre. Adéu a l’atenció 24 hores a una quarta part dels ambulatoris que fins ara l’oferien. Són 18 a la província de Barcelona. A Sant Andreu rep el de Via Barcino, a la Trinitat Vella, un barri aïllat entre rondes, del que els veïns hauran de sortir si a la nit necessiten atenció sanitària, protocols telefònics a banda.

La conseqüència d’això és la reacció solidària de la gent del barri i de les barcelonines i els barcelonins en general. La protesta per les retallades als serveis públics de salut ja va començar fa uns mesos; el 15M a la mateixa plaça Catalunya i després distribuint-se arreu del territori, a hospitals i CAP. Va prendre forma d’acampades als mateixos centres sanitaris, enllaçant amb el que ja estava succeint a les places i com a resposta específica al tancament de les urgències nocturnes, que es va anunciar poc abans de les vacances d’estiu. El missatge sembla clar: l’assistència sanitària pública romandrà oberta 24 hores, sigui com sigui, digui el que digui la Generalitat.

I així, en encetar el setembre, Barcelona rep l’onada d’acampades als CAP que fins el moment s’havien dut a terme a altres viles de Catalunya, davant el tancament imminent ordenat per la Conselleria. Una d’aquestes protestes, amb sacs, tendes de campanya i tot un barri bolcat en mantenir el centre obert, és precisament la del Via Barcino, com podeu llegir al post publicat el dia 15. La manifestació del passat diumenge no fa sinó refermar i emmarcar en un sol espai aquestes protestes locals contra l’estalvi de la despesa pel cantó més feble i en favor dels serveis públics. Tot apunta ara a que les acampades als CAP continuaran.

Quan el conseller Boi Ruiz afirmava el 9 de setembre “que el nou model està funcionant bé i no s’han produït incidències fora de les habituals” ens preguntem què entén aquest Govern per incidències. Cal pensar que es refereix a que cap usuari ha necessitat el servei nocturn del seu ambulatori o a que, en cas de necessitar-lo, ha pogut traslladar-se a un altre CAP llunyà sense que l’administració ho percebés com a problema. Sembla evident que l’administració no captarà com a incidència el trastorn privat que suposa per a molts ciutadans haver d’adaptar les seves vides al “nou model”. Només els usuaris percebran les incidències derivades del tancament de les urgències nocturnes a un 25% dels centres. O potser és que la Conselleria esperava com a escenari possible, com a veritables incidències, centenars de moribunds amuntegats cada matí a les portes dels centres o milers d’avis armats amb rifles reclamant la seva medicació a les tantes de la matinada…

És fàcil dir que no passa res, amagar les conseqüències si aquestes van emergint lentament i només són reals pels usuaris. Potser llavors l’única manera de que el Govern entengui que SÍ s’han produït incidències fora de les habituals sigui seguir acampant als CAP, nit rere nit.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s