Tot el que sempre has volgut saber i que ells mai t’explicaran (I)


El mon està patint una crisi profunda. Tant que afecta no només als àmbits econòmics o laboral, sinó que s’ha posat en evidència el seu abast. Ha esdevingut una crisi de valors.

Valors com l’esforç o la solidaritat han estat usurpats de la nostra societat i a canvi ens han inculcat des de fa temps uns altres com la competitivitat, l’egoisme o l’individualisme.

Aquest canvi no s’ha produït de cop ni d’un dia per l’altre. Ve de lluny.

[…] Fa aproximadament tres dècades Ronald Reagan i Margaret Tatcher, fidels servidors dels interessos del gran capital, van decidir imposar una sèrie de polítiques econòmiques basades en la reducció de la despesa pública, la privatització d’empreses i serveis públics, la total desreguració dels moviments del capital i la reducció d’impostos a les grans fortunes i a les empreses. […] S’ha col·locat al centre al mercat, com a deu suprem i regulador de la vida. És el temps on la diferència entre rics i pobres s’ha fet més gran i on s’està posant en risc el planeta, incapaç de suportar un projecte perpetu d’explotació dels seus recursos. […]

Aquest model neoliberal que fa tres dècades teixeix amb invisibles fils la teranyina on ens vol tenir atrapats, ens ha demostrat una sola cosa. La cobdícia que el mou no té límits. No pararan, i s’enduran per davant a persones i a la Terra mateixa si amb això poden ser més rics.

Un cop tinguem clar quines son les forces que controlen el sistema i pretenen doblegar la nostra voluntat en pro del seus sagrats beneficis. Un cop quedi palesa la influència d’aquestes forces que tenen segrestada la nostra democràcia. Un cop la gent tingui el suport cultural i acadèmic per veure la llum al final del túnel.

 

Llavors podrem actuar, parlar, fer entendre el que passa. I sobretot actuar de forma eficaç.

 

Mentrestant recomano a tothom la lectura d’aquest llibre, successor del “Indigna’t” de Stéphane Hessel. En ell es fa un repàs de deu dels pilars d’una societat com la nostra, a través de deu autors diferents. I tots ells arriben a la mateixa conclusió que nosaltres. És temps de reaccionar*.

___________________________________________________________

* Reaccionar: oposar-se a alguna cosa que es cregui inadmissible

Anuncis

One response to “Tot el que sempre has volgut saber i que ells mai t’explicaran (I)

  1. Hola,

    en esta línea de reflexión previa a la reacción me gustaría recomendar otro libro:

    “Contra la indiferencia” de Josep Ramoneda. Ed. Galaxia Gutemberg. Círculo de lectores.

    Saludos!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s